25-04-07

Vzw Hachiko en hun gastgezinnen

Zoals beloofd ging ik een woordje uitleg geven over het trainingscentrum Hachiko. Hachiko is een door het ministerie erkende instelling die assistentiehonden opleidt voor mensen met een motorische functiebeperking. Sedert kort leiden ze ook honden op voor personen met epilepsie. Hachiko is erkend door het ministerie maar ontvangt van hen geen enkele subsidie. Daarom is het ploeteren om financieel rond te komen.
Jaarlijks worden eind augustus gemiddeld een tiental honden officieel aan hun baasje overhandigd. Het baasje moet hiervoor zijn assistentiehond verdienen door een cursus te volgen, te slagen voor de examens en te bewijzen dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn hond kan dragen. Terwijl een volledig opgeleide assistentiehond Hachiko gemiddeld 11.000euro kost, betaalt het baasje geen eurocent opdat iedereen een assistentiehond zou kunnen krijgen, onafhankelijk van zijn/haar financiële status. Daarom wordt jaarlijks een grote benefiet gehouden tvv Hachiko bovenop vele andere evenementen, georganiseerd door scholen, serviceclubs of mensen zoals jij en ik.
Hachiko steunt zoals u hoort dan ook grotendeels op vrijwilligers, één voor één mensen die op één of andere manier hun steentje willen bijdragen. Onder hen de gastgezinnen die gedurende achttien maand een pup onder hun vleugels nemen en die opvoeden tot een gehoorzame, sociale en erg lieve jonge hond, perfect voorbereid op zijn latere job als assistentiehond. Wat krijgen ze hiervoor in ruil? Geen vergoeding, geen nieuw paar schoenen als de assistentiehond in spe uw schoenen opvreet of zijn tanden zet in uw tapijt. Zij krijgen wel die onbetaalbare voldoening en eeuwige liefde van het hondje dat zij hebbben opgeleid. Zelfs als die hond later gekoppeld is aan zijn hulpbehoevend baasje, vergeet hij zijn gastgezin nooit. Enkel de voeding word meegegeven door Hachiko en hun dierenarts verstrekt de nodige medische zorgen. Om de weken wordt het gastgezin op Hachiko verwacht, samen met de rest van de groep. Tijdens die tweewekelijkse sessie krijgen ze nieuwe commando's om aan te leren en wordt hun gevalueerd. Meestal onstaat tussen de gastgezinnen in éénzelfde groep hechte vriendschapsbanden daar we allemaal weten waarvoor we het doen. Na anderhalf jaar wordt afscheid genomen van de dan gehoorzame en gesocialiseerde hond die ze van die kleine pluizenbol maakten. De daaropvolgende zes maand blijft de groep honden in het centrum om hun opleiding te voltooien waarna ze hun job als assistentiehond kunnen aanvatten.

Hieronder kan u een van de leuke kantjes aan het opleiden van een assistentiehond zien: een schattige pup of een welopgevoede jonge hond in een geel jasje heeft heel wat bekijks, ook van bekende vlamingen... Hieronder Lindsey Pfaff en Yves op beestjes en baasjes.

Lindsey en Yves

13:40 Gepost door cathy in Hachiko | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

En een geluk dat ze er zijn, die supergastgezinnen!
Anders had ik nu niet zo'n superschat van 'n hond gehad!

Gepost door: Daphné | 26-04-07

De commentaren zijn gesloten.