25-04-07

Vzw Hachiko en hun gastgezinnen

Zoals beloofd ging ik een woordje uitleg geven over het trainingscentrum Hachiko. Hachiko is een door het ministerie erkende instelling die assistentiehonden opleidt voor mensen met een motorische functiebeperking. Sedert kort leiden ze ook honden op voor personen met epilepsie. Hachiko is erkend door het ministerie maar ontvangt van hen geen enkele subsidie. Daarom is het ploeteren om financieel rond te komen.
Jaarlijks worden eind augustus gemiddeld een tiental honden officieel aan hun baasje overhandigd. Het baasje moet hiervoor zijn assistentiehond verdienen door een cursus te volgen, te slagen voor de examens en te bewijzen dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn hond kan dragen. Terwijl een volledig opgeleide assistentiehond Hachiko gemiddeld 11.000euro kost, betaalt het baasje geen eurocent opdat iedereen een assistentiehond zou kunnen krijgen, onafhankelijk van zijn/haar financiële status. Daarom wordt jaarlijks een grote benefiet gehouden tvv Hachiko bovenop vele andere evenementen, georganiseerd door scholen, serviceclubs of mensen zoals jij en ik.
Hachiko steunt zoals u hoort dan ook grotendeels op vrijwilligers, één voor één mensen die op één of andere manier hun steentje willen bijdragen. Onder hen de gastgezinnen die gedurende achttien maand een pup onder hun vleugels nemen en die opvoeden tot een gehoorzame, sociale en erg lieve jonge hond, perfect voorbereid op zijn latere job als assistentiehond. Wat krijgen ze hiervoor in ruil? Geen vergoeding, geen nieuw paar schoenen als de assistentiehond in spe uw schoenen opvreet of zijn tanden zet in uw tapijt. Zij krijgen wel die onbetaalbare voldoening en eeuwige liefde van het hondje dat zij hebbben opgeleid. Zelfs als die hond later gekoppeld is aan zijn hulpbehoevend baasje, vergeet hij zijn gastgezin nooit. Enkel de voeding word meegegeven door Hachiko en hun dierenarts verstrekt de nodige medische zorgen. Om de weken wordt het gastgezin op Hachiko verwacht, samen met de rest van de groep. Tijdens die tweewekelijkse sessie krijgen ze nieuwe commando's om aan te leren en wordt hun gevalueerd. Meestal onstaat tussen de gastgezinnen in éénzelfde groep hechte vriendschapsbanden daar we allemaal weten waarvoor we het doen. Na anderhalf jaar wordt afscheid genomen van de dan gehoorzame en gesocialiseerde hond die ze van die kleine pluizenbol maakten. De daaropvolgende zes maand blijft de groep honden in het centrum om hun opleiding te voltooien waarna ze hun job als assistentiehond kunnen aanvatten.

Hieronder kan u een van de leuke kantjes aan het opleiden van een assistentiehond zien: een schattige pup of een welopgevoede jonge hond in een geel jasje heeft heel wat bekijks, ook van bekende vlamingen... Hieronder Lindsey Pfaff en Yves op beestjes en baasjes.

Lindsey en Yves

13:40 Gepost door cathy in Hachiko | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

hachiko

 

13:36 Gepost door cathy in Hachiko | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

hachiko

013

 

Zoals beloofd ging ik een woordje uitleg geven over hachiko.Hachiko is een door het ministerie erkende instelling die assistentiehonden opleid voor mensen met een motorische handicap.Sedert kort leren ze ook honden op voor personen met epilepsie.Hachiko is erkend maar niet gesubsidieerd.Daarom is het ploeteren om er te komen.Jaarlijks worden gemiddeld een tiental honden weggeven.De persoon die hem krijgt moet hem wel verdienen door middel van een cursus te volgen en te bewijzen dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn hond aankan.Maar, arm of rijk, iedereen moet er ene kunnen krijgen.Een hulphond kost gemiddeld 11.000euro.Jaarlijks word een grote benefiet georganiseerd tvv hachiko en vele evenementen, scholen of anderen schenken hun bijdrage aan hachiko.Hachiko hangt dan ook grotendeels af van vrijwilligers.Mensen die op één of andere manier hun steentje willen bijdragen.1 van die velen zijn de gastgezinnen.Je krijgt een hondje om op te leiden en voor te bereiden op het echte werk gedurende anderhalf jaar.Wat krijg je ervoor? Niks!Geen km.vergoeding,geen compensatie als de hhond in spe uw schoenen opvreet en uw of dure tapijt vernielt.Wel heel veel voldoening en de liefde voor eewig van het hondje dat je hebt opgeleid.Zelfs als ze later gekoppeld zijn aan iemand vergeten ze het gastgezin NOOIT.De voeding word meegegeven door hachiko en de dierenarts verstrekt de medische zorgen.Om de 14 dagen word je verwacht met de rest van je groep op de sessie en daar krijg je nieuwe commando's om aan te leren en word je hondje gevolueerd.Meestal onstaat tussen de gastgezinnen in éénzelfde groep hartelijke vriendschapsbanden want we weten allemaal waarvoor we het doen en na anderhalf jaar word er afscheid genomen van het hondje wat een emotionele band smeed.Daarna blijven de hondjes zes maand in het centrum om hun afwerking te volmaken.

Meer info over gastgezin worden en hachiko vind je op de website

www.hachiko.org

13:34 Gepost door cathy | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-07

evolutie

We zijn dik halfweg de maand maart voorbij en Yves evolueert. De eerste lentedagen zijn er en Yves bloeit open als hij in de tuin kan.Ieder takje en stokje dat hij vindt, zeult hij mee om erop te kauwen. In de tuin wordt gesnoeid en gehakseld dat het een lieve lust is maar Yves word er niet koud of warm van.Goed zo, dat betekend dat hij niet schrikt of bang is van felle geluiden en dat is een goed teken!
Een stressbestendige Yves!

Ondertussen wordt hem het woordje aangeleerd om op commando te blaffen en dat is niet zo simpel. Vraag ik het voor hij zijn potje eten krijgt, dan lukt het wel. Het is gewoon een kwestie van hem enthousiast te krijgen.
Onze hondjes mogen later alleen blaffen op commando. Dat is heel handig als je als rolstoelgebruiker in nood bent want een blaffende hond trekt de aandacht. Zeker als je er de mensen op attent kan maken dat een blaffende assistentiehond niet normaal is! Er moet dus wel iets aan de hand zijn!

Er wordt in Torhout een kaas en wijnavond georganiseerd ten voordele van Hachiko en we gaan erheen. Yves is ook mee: een goeie oefening om hem te socialiseren en wees maar gerust dat Yves op heel veel schootjes heeft gezeten en geknuffeld is geweest. Op de foto zie je Yves op de schoot van Miche, de voorzitster van Hachiko. Een puppy is vertederend en de meeste zijn er weg van.
De bench gaat mee: om 22u is hij pompaf en slaapt zijn roes uit onder onze promotafel in zijn eigen veilige nestje. Hij ligt heel graag in zijn bench! Het wennen gaat vanzelf! Een bench is geen gevangenis zoals de meeste mensen denken. Hij krijgt er van mij zijn eten in wat het wennen leuk maakt. Het is zijn eigen plekje om tot rust te komen. De bench wordt dan ook NOOIT gebruikt als straf. Verder vindt hij er ook altijd een kluifje in om op te sabbelen en zijn lievelingsspeelgoed. Meer dan een uurtje moet hij er bovendien nog niet in: langzaam wordt er opgebouwd en leert Yves een paar uurtjes alleen zijn met de deur van zijn bench al dan niet toe.

Maar tot daar zijn evolutie, in een volgend stukje geef ik graag mee wat Hachiko eigenlijk betekent, waarvoor het staat en wat de taak is van het gastgezin.

006

21:51 Gepost door cathy in Op stap! | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

16-04-07

aanpassen

005Yves is ondertussen een tiental dagen bij ons en het is aanpassen voor hem.Het is bijna te mooi om waar te zijn maar Yves is rustig, beheerst en superlief.Toch heeft hij de zotte kuren van een puppy. Velen zeggen mij dat mooie liedjes niet lang duren en dit zeker gaat veranderen.En ik geloof ze niet.Yves en ik hebben een supergoeie band en voelen elkaar haarfijn aan.Ik weet nu al dat ik volgend jaar met een gebroken hart zal achterblijven als ik hem moet afgeven op hachiko.Niet aan denken nu................zoveel mogelijk genieten.

Yves is de derde assistentiehond die ik opleid en ik heb al heel veel bijgeleerd in die jaren en zie ook wel welk vlees ik in de kuip heb.

Ik heb momenteel andere zorgen want Yves slaapt teveel naar mijn gedacht en eet heel moeilijkTijd dus om de dierenarts te bellen.Volgens haar slaapt Yves heel veel omdat hij weinig eet en hij zijn energie uit zijn slaap moet halen.Daar moet dus verandering in komen want een puppy heeft geen reserve om op te teren.Vanaf nu word zijn eten aantrekkelijker gemaakt door er yoghurt door te mengen of blikjes puppyvoeder.Niet echt mijn ding die blikken, ik word al misselijk van de geur.Maar nood breekt wet.Yves gaat stilletjes aan beter eten en word dus ook veel levendiger.In zijn wakkere momenten loopt hij rond met alles wat op zijn baan ligt.Sloefen,voetmatjes,kranten uit de garage enz....

Leuk hoe zo een klein ding rondloopt met stukken die groeter zijn dan hemzelf maar voorlopig bijt hij niks kapot.

Bij een bezoek aan de dierenarts word Yves opnieuw gevaccineerd en krijgt hij ook een spuitje tegen kennelhoest.Daarop reageert hij met een dagje mottig zijn en een enorme bult op zijn achterwerk.Ocharme!!!! Ik heb met hem te doen maar die vaccinaties zijn echt wel belangrijk voor zijn gezondheid.

Gelukkig zijn er ook leuke dingen zoals leren wandelen en netjes aan de leiband lopen.Dit is een hele opgave want Yves wil zich voorlopig alleen maar in de goten leggen en slapen.Maar beetje bij beetje, letterlijk stap voor stap lukt het ons om hem enthousiast te maken voor een wandeling.

Een vereiste is dat hij NOOIT maar dan ook nooit mag trekken aan zijn leibend.Stel dat hij dat later doet bij iemand in een rolstoel dan zou je een levensgevaarlijke situatie kunnen creeeren.

Vanaf nu zijn we vertrokken voor anderhalf jaar van leren ,plezier,ups maar ook soms downs

22:29 Gepost door cathy in Opleiding | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-04-07

Zijn neus!

007

22:55 Gepost door cathy in Foto's | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

eerste foto

naamloos

Hier is hij dan!!!! Zijn eerste foto.

Zijn eerste nacht verloopt rustig.We gaan om middrnacht slapen en Yves slaapt door tot 6u30.

Dan moet hij nodig uit zijn bench voor een plasje.Ik krijg stilaan een vermoeden dat zijn buikje rommelt van de honger.

Hij maakt ook kennis met Bono,onze eigen huis,tuin en keukenhond.Een rosse labrador van bijna 9

Dan loopt hier in huis ook nog de assistentiehond van mijn zoon rond.De twee oudjes zijn helemaal niet zo opgezet met dat jong geweld in huis.Een indringer!!!!Maar ik negeer dat en ze worden ook extra geaaid zodat ze zich niet minderwaardig voelen.

Yves komt ogen tekort om rond te kijken.Alles nieuw,zijn eigen plekje vinden en dan die grote tuin...........zoveel te beleven.

Een puppy slaapt nog heel veel de eerste dagen en weken, ze hebben hun rust nodig en daarom zwijg ik wijselijk tegen iedereen dat we een nieuwe huisgenoot hebben, kwestie van niet overstelpt te worden met bezoek

Het eerst wat Yves nu moet leren is zijn behoefte te doen als we het vragen, zijn eigen naam leren kennen en KOM HIER als we hem roepen.

Bij alles wat hij doet wat niet kan of mag word een strenge NON uitgesproken

7 weken en de eerste commando's zijn er al.Vanaf nu word consequent opgetreden en word daar niet meer vanaf geweken.Maar liefde krijgt hij volop,daar staan gelukkig geen beperkingen op............

13:51 Gepost door cathy in Opleiding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |