04-07-07

Recht op toegang

Met plezier plaats ik hier een woordje over over het feit dat assistentiehonden de toegang niet mogen worden ontzegd tot openbare plaatsen. Yves en de andere Y-pups zijn nu zo goed als volledig zindelijk en hebben de basisregels onder de knie om zich te gedragen. Onze sessieverantwoordelijke besloot dan ook om ons de capejes en de pasjes te geven die het gastgezin en hun assistentiehond in opleiding de toegang moeten verschaffen tot elke openbare plaats. De Y-hondjes in opleiding dragen vanaf nu in het openbaar een stoffen geel jasje waarop duidelijk staat dat ze een 'assistentiehond in opleiding' of 'chien d' assistance en formation' zijn, getraind door vzw Hachiko.
Om de hondjes zoveel mogelijk te socialiseren, is het belangrijk dat ze overal mee naartoe gaan. Boodschappen doen, evenementen waar veel volk opdaagt, nu en dan eens naar het vuurwerk gaan kijken, zijn een paar van die plaatsen waar een Y-gastgezin praktisch niet meer hond-loos naartoe gaat vanaf nu.

Zoals je kan zien op de foto straalt Yves in zijn gele jasje. Hij gedraagt zich dan ook supervoorbeeldig! Zijn grote vuurdoop was het grootwarenhuis. Alhoewel hij eerst wat schichtig was door het gerammel van het winkelwagentje, was hij al snel gerust daar zowiets snel went, zeker voor zo'n stoere kerel als Yves. Zo zijn we al samen naar de bibliotheek, het tuincentrum en het stadhuis geweest. Eén voor één plaatsen waar honden normaal geweigerd worden. Gelukkig valt zijn gele jasje op en werd vzw Hachiko door de jaren heen steeds bekender doordat er al meer dan honderd assistentiehonden opgeleid door hen in België al kwispelend hun baasje lopen te helpen!

Er is een Koninklijk Besluit dat stelt honden diene geweigerd te worden in voedingszaken. Deze wet maakt echter een uitzondering voor assistentiehonden en assistentiehonden in opleiding
Ook is er de wet Mahoux. Deze wet regelt de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor personen met een functiebeperking en dwingt deze toegang desnoods af. Meer uitleg hieromtrent kan je vinden in het staatsblad en op de Hachiko-website. Natuurlijk moet de hond zijn cape of jasje dragen en moet het baasje het pasje steeds bij zich hebben om dit ten gepaste tijde te kunnen voorleggen

Deze wetten maken dat boodschappen doen voor mij voortaan een stuk leuker maar ook tijdrovender wordt. Iedereen staat vol bewondering voor Yves, wil hem aaien en stelt mij vragen waarom hij een jasje draagt en voor wie de hondjes opgeleid worden. Natuurlijk leg ik alles altijd geduldig uit. Meestal krijg ik een reactie als 'Oh, ik zou hem nooit kunnen teruggeven!' Dit zullen wij gelukkig wel doen, wetende dat we binnen anderhalf jaar iemand heel gelukkig zullen maken met Yves!

yves in z'n nieuwe outfit naast de rolstoel

20:47 Gepost door cathy in Opleiding | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Heb net je blog ontdekt, ben ook nog maar een bluetje in blogland. Maar Hatchiko ken ik wel (stort al enkele jaren maandelijks). Heel leuk om te weten wat er met de hondjes gebeurt voor zij aan het "echte" werk beginnen !

Gepost door: Chris | 06-07-07

leuk Hallo Chris,
Leuk dat je mijn blogje ontdekt heb en ik heb gezwoegd en gezweet maar ben er wel fier op.Ik krijg wel hulp van Daphne die alles mooi in kolommen zet voor mij.
Tof dat je ook je bijdrage levert aan hachiko.Vele kleintjes maken ook een hond en iedere cent is welkom.
Yves is een schatje, werkt goed en graag en daarom heb ik wat tijd om hier nu en dan iets neer te pennen.Ik wil dit zeker volhouden tot de dag ik hem afgeef en wie weet later schrijft zijn nieuwe baasje een vervolg

Gepost door: cathy | 06-07-07

héél héél héél gelukkig,
van onschatbare waarde !

Gepost door: suffix | 07-07-07

De commentaren zijn gesloten.