31-10-07

halloween

happy Yveshappy halloween

14:57 Gepost door cathy in Foto's | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-10-07

de regenboogbrug

De donkere dagen staan voor de deur. Voor de ene zijn die dagen wat somberder dan de voor de andere. De graven en zerken worden gepoetst, hier en daar wordt een bloemetje gezet en de overledenen worden herdacht.
Deze keer plaats ik hier geen tekstje over Yves maar wil ik eens stilstaan bij alle overledenen, mensen en dieren. Waarschijnlijk hebben jullie al ooit van de regenboogbrug gehoord. Diegenen onder jullie die de hulphondengazet ontvangen, zeker wel. Daar Hachiko bijna 14 jaar bestaat en assistentiehonden opleidt, stierven al vele al dan niet kwispelende pioniers, anciens en zieken. Voor degenen die de regenboogbrug nog niet kennen, plaatste ik het onderstaande tekstje.
de regenboogbrug Aan de andere kant van de hemel is een plek die de regenboogbrug genoemd wordt. Als een dier dood gaat waar heel veel van gehouden werd door iemand hier op aarde dan gaat dat dier naar de regenboogbrug. Daar zijn weides en heuvels voor al onze vriendjes zodat ze samen kunnen rennen en spelen. Er is daar voldoende eten, water en zonneschijn en onze vriendjes hebben het daar warm en goed. Alle dieren die oud en ziek waren worden weer sterk en gezond, ook zij die pijn hadden en verminkt waren. Net zoals we ze herinneren in onze dromen over de voorbijgegane tijd.
Ze rennen en spelen allemaal samen maar ooit komt dag wanneer er één stopt en in de verte kijkt. Zijn heldere ogen kijken aandachtig, zijn verlangen vliegt bijna over het groene gras en zijn pootjes gaan sneller en sneller!!! Hij heeft jou gezien en als hij jou in de armen vliegt en jullie elkaar innig knuffelen zijn jullie weer voor altijd samen. Tranen van geluk vallen op je gezicht en je handen strelen het geliefde hoofdje. Dan kijk je weer in de ogen van je geliefde huisdier die zolang uit je leven is geweest maar nooit uit je hart.

de hondenhemel

22:03 Gepost door cathy | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

21-10-07

dagje uit

Yves is terug!!! Natuurlijk zijn we blij maar Yves leek me op het eerste moment niet zo blij. Hij was precies wat onwennig en terughoudend de eerste uren. Amper één dag later is hij reeds terug de ouwe Yves. Het is alsof zijn euro is gevallen met vertraging. Hij palmt terug zijn oude plekje in - héél vaak is dit op of aan mijn voeten - en wijkt niet van mijn zijde als ik thuis ben.
Graag wou ik Chris en Franky bedanken voor hun goeie zorgen tijdens zijn verblijf daar!
Daar het de laatste mooie dagen zijn voor het sombere novemberweer eraan komt, besloten we onze hondjes en onzelf nog eens te verwennen met een dagje zee. Yves is nog nooit los op het strand geweest. Zijn reactie is dan ook uitbundig. Als een dolleman raast hij over het strand, maakt koprollen, graaft putten en springt in het water tot ik hem ineens kopje onder zie gaan... Dat tempert zijn gedrag een beetje want het zeewater is niet meer echt warm. Toch komt hij onmiddelijk tot bij mij als ik het vraag en dat is ondanks zijn afleiding een grote prestatie. En afgeleid was hij. Ik denk dat hij in zijn gedachten al aan het smullen was van meeuw maar dan zal hij toch rapper moeten zijn om die te pakken. Mooi meegenomen was dat er ook kermis was aan zee en we nog eens konden testen hoe Yves omgaat met veel lawaai en vreemde dingen. Heel happig was hij er niet op maar hij liep toch mooi rustig naast mij zonder te trekken. Van een meeuw heeft hij niet kunnen proeven maar van een halve hamburger die op straat lag heeft hij wel even geproefd. Jammergenoeg zag ik die later dan hem, anders was het geen waar geweest. Yves heeft dus weer een dag vol belevenissen gehad en dat kan alleen maar zijn opleiding ten goede komen!

yves aan zeeyves op de kermis

19:39 Gepost door cathy in Op stap! | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

14-10-07

flink aboie!!!

Het heeft ons bloed, zweet en bijna tranen gekost maar Ypsoe doet 'aboie'. Dit wil zeggen dat hij blaft op commando. Dit verbaal commando gaat samen met een klein handgebaar. Het is ook een van de enige commando's waarbij je de hond geen handje kan helpen want het moet uit zichzelf komen. Bij de ene gaat het wat vlugger dan bij de andere normaalgezien maar er zijn ook honden die helemaal niet blaffen op commando. Je kan ze hooguit proberen te verleiden met een snoepje.
Het zijn Ypsoe's laatste dagen hier in huis: dinsdagavond is de wissel voltooid verleden tijd. Iedereen zal waarschijnlijk reikhalzend uitzien naar zijn eigen hondje maar voor men zijn eigen hond terugkrijgt moet er eerst nog een volledige sessie gewerkt worden met de logée. Nadien worden ervaringen uitgewisseld tussen de verschillende gastgezinnen: hoe gedroeg de hond zich een vreemde locatie en met nieuwe huisgenoten, hoe leerde hij nieuwe dingen, etc.
De dagen zijn voorbij gevlogen met Ypsoe en ik hoop dat het bij de andere gastgezinnen ook zo is geweest. Youssef was hier al eerder en nu was Ypsoe twee weken onze logée. Dat schept toch een goeie band voor altijd.
Hieronder Ypsoe in actie.

aboieypsoe apporteertypsoe up

21:00 Gepost door cathy in Opleiding | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-07

ypsoe

Verandering van spijs doet eten. Sedert dinsdag woont Yves hier tijdelijk niet meer maar is het Ypsoe wiens verhalen deze blog zullen vullen. De tweede wissel is een feit. Tot dinsdag 16 oktober mag hij socialiseren in ons gezin. Yves woont nu bij Chris die anders het fiere gastgezin is van Yankee de koningspoedel- de allereerste in de Hachiko-geschiedenis.
Waarom al dat gewissel zullen vele lezers zich waarschijnlijk afvragen. De wissels zijn - zoals ik reeds uitlegde - echt niet om de gastgezinnen te 'pesten'. Een hulphond in wording moet met heel veel verschillende dingen leren omgaan en moet zich overal 'op zijn gemak' voelen. Ook moet hij leren zijn commando's uitvoeren voor mensen die hij niet gewoon is. Begrijp me niet verkeerd, aan de huisregels word niks veranderd tijdens een wissel. De hond past zich aan aan het nieuwe gezin en NIET omgekeerd. Op zich is dat niet slecht. Dingen die moeilijk gaan doen de jonge hondjes soms op een ander wel. Ik herinner mij dat Yves voor de eerste wissel totaal geen trappen wou nemen. Het gezin waar hij toen verbleef, heeft de nobele taak op zich genomen om het hem te leren en er een gewoonte van te maken. Sindsdien loopt Yves onder alle omstandigheden de trappen - voorzichtig voor de gewrichten - op en af. Bij Ypsoe gaat het tuggen of trekken aan een touw soms wat stroef maar dankzij een handig trucje en een goeie tip van onze sessievreantwoordelijk, juf An, tugt Ypsoe nu al vol overtuiging! Zie hieronder maar een hoe flink hij is.

ypsoe tugt

15:55 Gepost door cathy in Opleiding | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-10-07

flikkendag

Gisteren ging de negende flikkendag door in het centrum van gent. Zoals ieder jaar steunen zij organisaties die zich inzetten voor een betere samenleving, zoals vzw Hachiko.
Op de Kalandeberg stond een stand van Hachiko waar je iets kon kopen om onze organisatie te steunen, zoals de flikkenpet bijvoorbeeld. Per verkochte pet ging er 1 euro naar vzw Hachiko en geloof me, ze zijn de deur uitgevlogen. Ook waren er op verschillende momenten demonstraties waar het publiek kon zien wat een hulphond betekent voor iemand met een functiebeperking en waar de hond zoal bij helpt in het dagelijkse leven. Ook de hondjes in opleiding konden al aan enkele opdrachten meedoen de commando's die ze al kennen.
Er was heel veel belangstelling en de weergoden waren ons gunstig gezind. Ik hoorde vaak de opmerking "We mogen ze niet aaien zeker"? Toch een teken dat de assistentiehonden een vaste waarde zijn geworden voor velen en vooral dat er begrepen wordt dat ze niet mogen geaaid worden. De hondjes werken voor beloning en die beloning is meestal een knuffel of lieve woordjes van het baasje. Wanneer iedereen te pas en te onpas de assistentiehonden zomaar gaat knuffelen en lief aanspreken dan zijn ze afgeleid van het werk en gaan ze de link leggen dat ze voor baasje eerst moeten werken en dan pas beloond worden en voor een vreemde niet. Als je dus ooit een assistentiehond tegenkomt, afgewerkt of in opleiding spreek dan altijd eerst het baasje aan!
Op de foto's zie je de honden en baasjes aan het werk tijdens een demonstratie en Yves die aan het wachten was tot zijn vriendjes toekwamen...

Demonstration

IMG_9052

17:27 Gepost door cathy in Op stap! | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |