06-03-08

communicatie

Communicatie, één van de grote pijlers wat het opvoeden van je hond betreft.
Er is een oud verhaal waarin word verteld dat koning Salomo een zilveren ring bezat met zijn zegel en de naam van God erop. Door de kracht van deze ring kon hij de dieren begrijpen en met ze spreken...
Niemand heeft natuurlijk zo een ring maar wie zijn hond door en door kent heeft die ook niet nodig.
Yves is nu 14 maanden en weet verdikke goed wat ik van hem wil. Communicatie kan je hebben door verschillende methodes toe te passen.
Uw mimiek, onderschat maar zeer belangrijk.
Uw stem en vooral de intonatie die je gebruikt
De lichaamstaal of uw houding
De manier waarop je uw leiband gebruikt want uw leiband is een stuurmiddel
De manier waarop men zich verplaatst of meent te verplaatsen en als laatste natuurlijk het gegeven commando.
Meestal weet Yves perfect wat ik van hem verlang zonder dat ik daarvoor mijn mond hoef open te doen. Natuurlijk vraagt dit wat tijd en na meer dan een jaar zijn we perfect op elkaar ingespeeld maar de commando's moeten voor andere personen die het hem vragen ook uitgevoerd worden. Vraag je misschien eens af wanneer je iets vraagt aan je hond en het lukt niet meteen of de signalen die je geeft duidelijk genoeg overkomen. Hou vol en geef niet op. Een gevraagd commando moet uitgevoerd worden, ongeacht hoelang het duurt eer de hond het doet. Wie opgeeft laat zijn hond winnen en een volgende keer zal die weer foert zeggen.
Oefening baart kunst. Alle hondjes van de lichting van Yves worden afgegeven op Hachiko op 14/8. Daarna krijgen ze nog een afwerking van zes maanden vooraleer ze hun nieuwe baas kunnen gaan helpen.
Maar de basis, die krijgen ze mee vanuit het gastgezin en begint bij een goeie communicatie....yves 03-03-08

yves 02-03-08

16:36 Gepost door cathy in Opleiding | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Slik... Ik was héél even vergeten dat de Y-crew al zo binnenkort binnen moet... Ik zie hem nog altijd als die kleine Yves... Maar ja, na X volgt Y hé...

Knuffel hem maar eens extra hard vna mij, voor ne goeie 'kom op mijn schoot' ofzo...

Gepost door: Daphné | 06-03-08

hoi

Welke commando's kent Yves eigelijk allemaal al? Leert hij het meeste bij jullie (gastgezin) of meer tijdens die 6 maanden hachico?
Groetjes

Gepost door: Stephanie | 08-03-08

Jaja, een goeie communicatie...niet alleen belangrijk bij de omgang met honden. Ook menselijke relaties staan of vallen bij een goede communicatie. Niet zo simpel hé.

Brrr 14/8 komt waarschijnlijk veel te snel in aantocht. Ik heb veel waardering voor gastgezinnen die dit willen doen voor Hachiko. Hoedje af!

Gepost door: Valerie vd Buxus-clan | 11-03-08

antwoord Beste Stephanie,
Ik vermoed dat Yves nu iets meer dan 20 commando's kent. Ik geloof dat een afgewerkte hond er veel meer kent.De basis word aangeleerd bij het gastgezin. Er word spelenderwijs geleerd om aan een touw te trekken, later hangt een touw aan een deur en leren ze door dat commando deuren open te trekken. Het pootje geven dat ook aangeleerd word door het gastgzin dient later om een deur te sluiten. Zo kan je nog veel voorbeelden geven.
Een goeie basiskennis is dus heel belangrijk voor de latere afwerking. En vergeet de socialistie niet. Een hond die niet sociaal is kan dit moeilijker aanleren op latere leeftijd.Het is heel belangrijk dat de pups de juiste opvoeding meekrijgen van bij het gastgezin

Gepost door: cathy | 11-03-08

goh en gij zal dat manneke ferm missen al weet je dat je hem moet afgeven. Nog veel leerplezier met hem!

Gepost door: Patsy en Milo | 13-03-08

De commentaren zijn gesloten.