19-05-08

De laatste loodjes

Yves in de fietskar (5)De laatste loodjes wegen het zwaarst is een spreekwoord. Bij de opleiding van een assistentiehond is dit niet zo. Hoe verder de opleiding hoe moeilijker de commando's die je moet aanleren maar hoe beter en vlotter het gaat om iets aan te leren.
Steeds hou ik in mijn achterhoofd hoeveel weken Yves nog bij mij is. Meestal is het zo eens je de hond moet afgeven hij zogoed als perfect gemanierd is.
Het commando om mooi recht voor u te komen zitten en ergens onder te gaan liggen tot je zegt dat het afgelopen is moeten we nu aanleren.
Daar Yves reeds het derde hondje is die ik opleid weet ik min wat er nog volgt van nieuwe commando's en veel zijn er niet meer. Maar ik vind het langs de ene kant geweldig wat ze allemaal WEL al kunnen.
Natuurlijk word er nog zoveel mogelijk gesocialiseerd zoveel het kan want iedere ervaring die ze opdoen is anders en uniek.
Neem nu bijvoorbeeld de fietskar, nog nooit eerder ingezeten maar met 1 bevel gaat Yves er gezwind in,hij is niet echt op zijn gemak maar toont zich moedig.
Of zoals zaterdag de demo op de verkeersveilige dag, helikopters die landen terwijl je aan het werk bent, brandweermannen die spuiten en paardjes die tussen het volk paraderen.
Zo zie je maar, voor socialisatie en nieuwe dingen is je dier nooit te oud

PIC_0008

18:57 Gepost door cathy in Op stap! | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-05-08

genieten

Nog een drietal maanden en ik ben gastgezin af. We lijken dat meer dan ooit te beseffen en daarom genieten Yves en ik extra van elkaar.
Overal waar hij mee kan gaat hij dan ook mee. Het leuke is dat we ook eens de commando's moeten oefenen op andere plaatsen en dat dit steeds maar beter gaat. Op onze wandeling vanavond kreeg hij het commando om in het bushokje te blijven tot hij het bevel kreeg dat het afgelopen was.
Het commando om heel dicht bij u te lopen kent Yves nu ook. Met zijn schoft niet verder dan mijn knie. Hij moet dit van mij altijd doen bij het dwarsen van een straat. En hij gaat al automatisch zitten als ik wil oversteken.
Bij het meegaan naar de supermarkt moet hij soms eens blijven zitten op commando in de rayon van de hondenkoekjes. Waarom we hun zo testen? Het is en blijft een assistentiehond in wording en hij moet in alle omstandigheden te vertrouwen zijn. Zoiets kan je alleen maar leren door te oefenen en uw hond het vertrouwen te geven dat hij verdient. Bij goed werk doet een superbeloning wonderen en krijgt je hondje zo het nodige zelfvertrouwen.
Maar het moet niet altijd werken en inspanning zijn. Er is ook ontspanning en na het vele spelen een schaduwplekje opzoeken om wat te sluimeren en te dromen van een groot bot
Goodwill mei 2008 (25)

20:07 Gepost door cathy in Opleiding | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |